Matkapuhelimen korjauskurssi avasi työpaikan Za’atrissa

Za'artin pakolaisleiri, Kirkon Ulkomaanapu
Yazen Abu-Hosaani, 18, haaveilee opettajan ammatista, mutta työskentelee nyt matkapuhelinliikkeessä Za'atrin pakolaisleirissä.

Yazen Abu-Hosaani, 18, työskentelee pakolaisleirin matkapuhelinliikkeessä. Päivä on yhdeksäntuntinen ja palkka 2-5 euroa. Nuorukainen opiskelee myös englantia ja haaveilee opettajan ammatista.

Yazen Abu-Hosaani on onnellinen 18-vuotias, sillä hän on löytänyt ensimmäisen työpaikkansa ja ansaitsee nyt rahaa. Hän on työskennellyt runsaan kuukauden pienessä matkapuhelimia ja -tarvikkeita myyvässä puodissa Za’atrin pakolaisleirillä Pohjois-Jordaniassa.

”En tuntenut kaupan omistajaa entuudestaan. Tulin tänne ja pyysin häneltä työpaikkaa”, Abu-Hosaani kertoo.

Hän arvelee saaneensa työn, koska hänellä on todistus matkapuhelimen korjauskurssilta.

Sota keskeytti lukio-opinnot

Kirkon Ulkomaanapu ja Ammanin akatemia kouluttivat viime vuoden lopulla 28 syyrialaisnuorta korjaamaan ja päivittämään matkapuhelimia.

Nuoret itse toivoivat kännykänkorjauskurssin järjestämistä, koska arvelivat taitojen auttavan heitä elannon hankinnassa.

Puhelin on tärkeä laite yhteydenpitoon myös Za’atrissa. Useimmilla pakolaisilla on ainakin yksi matkapuhelin.

Yazen Abu-Hosaani on asunut vanhempiensa ja kolmen sisaruksensa kanssa Za’atrin pakolaisleirillä vuoden. Syyriassa hän kävi lukiota.

Za’atrin pakolaisleiri on noin 90 000 syyrialaispakolaisen koti. Ulkomaanavun kohderyhmää Za’atrissa ovat 15–24-vuotiaat nuoret, sillä moni muu järjestö keskittyy nuorempiin lapsiin. Ulkomaanapu järjestää nuorille taito-opetusta ja liikuntaa.

Palkkaa tulee, kun asiakas ostaa

Yazen Abu-Hosaani työskentelee joka päivä yhdeksän tuntia pienessä parakinpuolikkaassa olevassa puodissa. Rahaa hän saa vain silloin, kun asiakas ostaa palveluja, joihin tarvitaan hänen setänsä tietokonetta. Eli kun asiakas haluaa ladata puhelimeensa sähköposteja, uusia ohjelmia, pelejä, musiikkia, tai päivittää puhelimen ohjelmistoja. Asiakkaat ovat nuoria.

Abu-Hosaani ansaitsee päivässä 2-5 euroa. Sekin on pakolaisleirillä avuksi.

”En korjaa viallisia puhelimia, koska minulla ei ole tarvittavia välineitä”, hän kertoo.

Ulkomaanapu suunnittelee ostavansa muutaman kännykänkorjauspakin, jotta korjauskurssin käyneet nuoret voisivat hyödyntää osaamistaan ja tienata rahaa. Korjausvälineet maksavat noin 500 euroa, eikä nuorilla ole varaa niihin.

Abu-Hosaani ilahtuu kuullessaan suunnitelmasta.

Jos hänellä olisi noin 1 500 euroa ylimääräistä rahaa, hän hankkisi itselleen välineet kännyköiden korjaamiseen, sekä pienen parakin, johon hän perustaisi korjausverstaan.

Mutta toistaiseksi hän saapuu joka aamu yhdeksäksi matkapuhelinkauppaan ja lähtee töistä illalla seitsemältä. Hänen työpäiväänsä tulee iltapäivällä tunnin tauko. Silloin hän käy opiskelemassa englantia.

”Haaveeni on tulla opettajaksi”, hän kertoo.

 

Teksti ja kuva: Terhi Kinnunen