Koulu pelastaa tytön elämän

Tyypillinen näky Kambodžan teillä: autolastillinen tyttöjä matkalla tehtaalle töihin. Kuva: Rami Kolehmainen.
Tyypillinen näky Kambodžan teillä: autolastillinen tyttöjä matkalla tehtaalle töihin. Kuva: Rami Kolehmainen.

Angkorin temppeleiden kupeessa luoteisessa Kambodžassa sijaitseva Siem Reapin kaupunki elää turismista. Hienot hotellit ja viihtyisät ravintolat hämäävät helposti kävijänsä, sillä heti kaupungin rajojen ulkopuolella odottava maaseutu on enimmäkseen köyhää, kodit heiveröisesti rakennettuja ja maasto vaikeakulkuista.

Köyhyys ajaa kambodžalaistyttöjä työmarkkinoille. Etenkin rajaseuduilla Thaimaan tehtaiden läheisyys ja toivo leveämmästä leivästä on hyvä syy jättää koulutie kesken.

Työn perässä kotoa lähteville tytöille todellisuus osoittautuu lähes poikkeuksetta toisenlaiseksi kuin toiveet. Ilman kunnollista koulutusta, ja usein lukutaitoakin, he kohtaavat hyväksikäyttöä, väkivaltaa ja valitettavan usein myös ihmiskauppaa.

Hikipajassa ihmisarvo ei paljon paina

Virallisen arvion mukaan Thaimaassa työskentelee ainakin 700 000 kambodžalaista siirtotyöläistä. Joskus mennään myös kauemmas, lähinnä Malesiaan ja Etelä-Koraan.

Töitä lähdetään etsimään usein alaikäisenä ja ilman asianmukaisia lupia. Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan kambodžalaisista siirtotyöläisistä vain kymmenesosa työskentelee toisessa maassa laillisesti.

Jos työlupa on, sen päätyttyä moni jatkaa työntekoa vieraassa maassa laittomasti. Sen jälkeen kun Thaimaan poliittinen tilanne alkoi kärjistyä, maan armeija on palauttanut laittomasti maassa oleskelevia kambodžalaisia rajalle rekkalasti toisensa jälkeen.

Moni kuitenkin jää matkaan lähdettyään sille tielleen, myös tahtomattaan. Ihmisarvo ei hikipajassa, tai rekka-auton lavalla, paljon paina.

Hikipaja-helvetin löytääkseen ei kuitenkaan tarvitse poistua maasta. Loppuvuodesta 2014 norjalainen Aftenposten julkaisi sivuillaan reality-sarjan, jossa kolme teini-ikäistä muotibloggaajaa eläytyi hetkeksi kambodžalaisten vaatetyöntekijöiden arkeen.

Sarjassa annetaan kaunistelematon kuva vaatetehtaiden työntekijöiden elämästä. Ohjelmassa haastatellut naiset kertovat poikkeuksetta päätyneensä nykyiseen, lähinnä orjuutta muistuttavaan työhönsä siksi, ettei perheellä ollut varaa pitää heitä koulussa.