Kohtaloita Nepalista 5: Seitsemän perheen suoja

”Minua pelottaa yhä”, sanoo kymmenvuotias Sasmita Susmitalopchan. Hän jakaa aaltopellistä kyhätyn hätäsuojan seitsemän naapuriperheen kanssa. Kuva: Antti Helin.
”Minua pelottaa yhä”, sanoo kymmenvuotias Sasmita Susmitalopchan. Hän jakaa aaltopellistä kyhätyn hätäsuojan seitsemän naapuriperheen kanssa. Kuva: Antti Helin.

Kymmenvuotias Sasmita Susmitalopchan jakaa aaltopellistä kyhätyn hätäsuojan seitsemän naapuriperheen kanssa. Muutaman neliömetrin majaan ahtautuu öisin 21 ihmistä.

Lähes kaikki hänen kylänsä talot ovat tuhoutuneet. Nayagaun-kylä sijaitsee Bhattedandassa, reilun tunnin ajomatkan päässä Kathmandussa.

Naisten Pankki, jonka hankkeet toteuttaa Kirkon Ulkomaanapu, on mahdollistanut alueella paikallisille maanviljelijöille edullisia pienlainoja usean vuoden ajan.

Nyt alueella kaivataan toisenlaista apua. Kyläläiset ovat menettäneet talojensa mukana kaiken vähän omaisuutensa, myös ruokavarastonsa.

Erityisen kipeästi paikalle kaivataan telttoja – niin kuin kaikkialle Nepalin tuhoalueelle. Koko maan tarpeeksi on arvioitu 600 000 telttaa kotinsa menettäneille ihmisille, kun tällä hetkellä vasta 50 000 telttaa on saatu perille.

Ahtaudesta huolimatta Sasmita kertoo viihtyvänsä aaltopeltimajassa. ”Koska voin olla täällä perheeni kanssa”, hän sanoo.

Sasmitan koko lähiperhe selvisi, sillä he olivat pellolla töissä. Nuorimmaisena Sasmita oli yksin kotosalla.

”Olin keittämässä riisiä, kun maanjäristys iski”, Sasmita sanoo. ”Juoksin ulos ja pellolle. Talomme tuhoutui. Kaikki on mennyttä”, Sasmita sanoo ja kääntää päänsä alas.

”Minua pelottaa yhä.”

Sasmita puhuu vähän ja on hiljaa pitkiä aikoja. Hänen silmänsä kertovat sanoja enemmän.

Teksti ja kuva: Antti Helin

Auta Sasmitan kaltaisia ihmisiä saamaan hätäapua! Lähetä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20€).