Kohtaloita Nepalista 1: ”Tässä oli kotini”

Nikisha Bhalandyu seisoo entisen kotitalonsa raunioilla Kathmandunlaakson Bhaktaburissa huhtikuussa 2015. Kuva: Antti Helin.
Nikisha Bhalandyu seisoo entisen kotitalonsa raunioilla Kathmandunlaakson Bhaktaburissa. kuva: Antti Helin.

”Tässä oli kotini”, Nikisha Bhalandyu sanoo. Hänen Kathmandunlaakson Bhaktaburissa sijaitseva viisikerroksinen talonsa sortui tiilimurskaksi lauantaina Nepalin maanjäristyksen mukana.

20-vuotias opiskelija oli onneksi alimmassa kerroksessa, kun talo alkoi heilua holtittomasti. Hän ryntäsi ulos, kunnes tajusi nuorempien veljiensä, 9- ja 11-vuotiaiden, jääneen taloon.

Talo rutisi. Tiiliä putoili. Nikisha huomasi maassa talon edessä kaksi moottoripyörillään kaatunutta nuorukaista.

Nikisha ryntäsi takaisin taloon hakemaan veljiään. Juuri kun hän oli ehtinyt ulos, talo sortui. Tiiliä lenteli ilmassa.

”Veljet saivat ruhjeita jalkoihinsa, mutta he ovat jo kunnossa”, Nikisha sanoo.
Talon eteen kaatuneet moottoripyöräilijät eivät olleet yhtä onnekkaita. He jäivät sortuvan talon alle.

Moni muukin kuoli Bhaktapurissa, joka tunnettiin Kathmandunlaakson kauneimpana ja parhaiten historiallisen asunsa säilyttäneenä kaupunkina. Talot on rakennettu tiiviisti rinnakkain tiilistä, puusta ja mudasta.

Vanha rakennuskanta koitui Bhaktapurin kohtaloksi: tuhot ovat pahemmat kuin missään muussa Kathmandunlaakson kaupungissa. Keskiviikon tietojen mukaan kaupungissa kuoli ainakin 400 ihmistä, mutta raunioista kaivetaan edelleen esiin ruumiita.

”Nyt asumme teltassa. Tulevaisuudesta en osaa sanoa mitään. Kaikki maallinen omaisuutemme on raunioiden alla. Koko elämämme on romahtanut”, Nikisha sanoo.

Teksti ja kuva: Antti Helin

Auta Nikishan kaltaisia ihmisiä saamaan hätäapua! Lähetä tekstiviesti LAHJOITUS numeroon 16499 (20€).