Kaksi härkää ja aura panevat maanviljelyyn puhtia

Härkä on uppiniskainen, mutta kouluttamalla ja tarkassa ohjauksessa se on hyvä vetojuhta. Kuva: Hilkka Hyrkkö
Härkä on uppiniskainen, mutta kouluttamalla ja tarkassa ohjauksessa se on hyvä vetojuhta. Kuva: Hilkka Hyrkkö

Etelä-Sudanin läntisessä Ekvatoriassa maa on hedelmällistä ja siellä sataa sopivasti. Tästä huolimatta maanviljelyn taidot ja tarvikkeet unohtuivat sisällissodan aikana. On siis aloitettava alusta!

Ensin kaadetaan puut ja raivataan peltoala vapaaksi muusta kasvillisuudesta. Paikalliset viljelijät ovat tähän saakka tehneet kaiken käsin. Nyt tarjolla on kaksi härkää ja aura. Ne ovat Kirkon Ulkomaanavun ja paikallisen Mundrin kehittämisyhteisön maanviljelyä tukevan hankkeen ydin.

Viljelijät hankkivat härät ja auran lainarahalla. Heillä pitää olla itsellään kymmenesosa alkupääomasta eli noin kolmekymmentä euroa. Loppulaina maksetaan takaisin, kun satoa saadaan myydyksi. Aiemmin maata on muokattu pelkästään kuokalla.

Karikan kylä on vilkas. Elokuussa avatun koulun ympärillä pyörii valtava määrä lapsia. Sinne ovat tulleet myös paikalliset viljelijät, jotka esittelevät ylpeästi ensimmäistä satoaan. Maissintähkät ovat pulleita ja maukkaita. Banaanitertut isoja.

Koululta autoon ahtautuu joukko viljelijöitä ja isäntämme Silvana Kajanga. Ajamme läpi kolmimetrisen ruohon ja joenuoman. Lopulta saavumme Kajangojen pihapiiriin.

Ruokokattoisia savimajoja, tukuluja, on useita. Joukossa yksi muurattukin talo. Perhekunta on suuri – väkeä on yhteensä 35.

Silvanalla on kahdeksan lasta. Nuorin kolmikuinen Nafisa hakeutuu äidin rinnalle. Lapsikatras makoilee suuren puun varjossa ja katsoo vieraita tulijoita ihmetellen.

Mutta heti, kun Mary, sisaruksista vanhin, tuo matolle ison pesuvadillisen pinaattia, kaikki pienimmätkin alkavat perata ja putsata kasveja. Kukin omaan tahtiinsa.

Härkä ei ole maailman helpoin vetojuhta. Se täytyy ensin kesyttää. Taltutettu härkä on hyvä työkaveri aamun kahtena ensimmäisenä tuntina – seitsemästä yhdeksään. Sitten se katsoo päivän työn tehdyksi, eikä enää suostu auran eteen. Sarvipään voima on sen verran verran mahtava, että sen tahtoa kunnioitetaan.

Työssä ajajia tarvitaan vähintään kolme. Yksi mies auran varteen ja kummallekin puolelle ohjaaja, joka pitää härän kaidalla tiellä ja auttaa käännöksissä. Tämä vaikeahko yhtälö on tuonut tiloille ison avun.

Silvana Kajanga kertoo kaksinkertaistaneensa viljelyalan. Osa tuotosta menee lainanlyhennykseen. Osa sadosta säästetään siemeneksi ja osa menee myyntiin. Kajanga laskee, että tämän vuoden sato oli härkien ansiosta niin hyvä, että sillä selvittään koko ensi vuosi.

Mitä hän sitten aikoo tehdä tuloilla, joita on nyt enemmän? Ensimmäisenä listassa ovat lasten koulumaksut. Toisena tulevat nykyistä paremmat lääkkeet ja mahdollisuus käyttää lääkäripalveluja. Kolmantena on oikean talon rakentaminen joskus tulevaisuudessa.

Kajanga on antanut hyvän kiertää. Hän auttaa härkineen naapureita pellon muokkauksessa. Jotkut maksavat avusta – jos pystyvät – mutta monet saavat avun ilmaiseksi. Tässä perhepiirissä on mukava kertoa, että niin toimii myös suomalainen lahjoittaja. Jokainen antaa mahdollisuuksiensa mukaan.

Teksti: Hilkka Hyrkkö