Jemenissä käynnissä yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä – Kirkon Ulkomaanapu rakentaa vesijärjestelmiä parantaakseen puhtaan veden saatavuutta

Kaksi jemeniläistä miestä vesipisteellä.
Abdulraheam Al Sultan ja Mohammed Al Nasiri testaavat uutta vesijärjestelmää.

Koronavirus uhkaa jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevaa maata, jossa puhtaasta vedestä ja sanitaatiopalveluista on pulaa.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on rakentanut kumppanijärjestönsä kanssa vesijärjestelmiä Dhamarin maakunnassa Al Manarin ja Utmahin alueilla parantaakseen puhtaan juomaveden saatavuutta.

Unicefin mukaan lähes kaksi kolmasosaa Jemenin väestöstä on vailla puhdasta vettä.

Dhamarin maakunta on yksi eniten kolerasta kärsineistä alueista Jemenissä. Erilaiset ripulitaudit ja kolera vaarantavat vuosittain satojen tuhansien jemeniläisten terveyden. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset ja vanhukset.

Vesijärjestelmien rakentamisen lisäksi KUA on järjestänyt perheille hygieniakoulutusta sekä perustanut yhteisöihin vesikomiteoita, jotka huolehtivat vesijärjestelmien ylläpidosta sekä asukkaiden kouluttamisesta niiden kestävästä käytöstä. Veden pumppaamista tehostamaan on asennettu aurinkopaneeleita. Aurinkoenergia on korvannut kalliin polttoaineen, joihin vain harvoilla on varaa.

Hankkeen ansiosta 8700 ihmisellä on nykyään puhdasta vettä käytettävissään.

Alue ennen aurinkopaneeleilla tehostettujen vesijärjestelmien rakentamista ja sen jälkeen.

Koleran esiintyvyys Dhamarissa on vähentynyt vesijärjestelmien rakentamisen jälkeen. Lisäksi aiempaa useampi lapsi pääsee kouluun.

”Tilanne oli aiemmin erittäin vaikea. Lapsemme jäivät pois koulusta, koska heidän piti lähteä jo aamuvarhain auttamaan veden kantamisessa pitkien matkojen päästä”, kertoo Abdu Ahmed, 30, joka asuu vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa Al Manarin alueella Dhamarissa.

Kuten muidenkin alueella elävien perheiden, myös Ahmedin perheen ainoa keino tulla toimeen on viljellä maata. Elinkeino on täysin riippuvainen veden saatavuudesta.

“Aiemmin monet täällä asuvat ihmiset joutuivat turvautumaan laaksoon kertyneen sadeveden juomiseen, vaikka se oli saastunutta ja täynnä bakteereja”, Ahmed jatkaa.

Vesijärjestelmien rakentaminen on tuonut puhtaan veden myös vanhusten ja liikuntarajoitteisten ihmisten ulottuville, joille veden hakeminen oman asuinpaikan ulkopuolelta ei ole ollut vaihtoehto.

Kuvat: Dhafer Alshamiri/IR Yemen.

Auta toimittamaan puhdasta juomavettä Jemeniin!