Basaarin vahva naiskauppias pitää pintansa

Hebronin vanhan kaupungin basaari on katettu kankailla ja verkoilla, sillä yläpuolella asuvat siirtokuntalaiset heittelevät kauppoihin likavettä, munia tai muuta roinaa.

”Kauppa ei ole käynyt kuukausiin”, Laila Hasan huokaa ja näyttää huolestuneelta. Mustiin pukeutunut Laila on Hebronin vanhan kaupungin basaarin ainoa naiskauppias.

Teksti: Susanna Vilpponen
Kuvat: Susanna Vilpponen ja International Solidary Movement

Huoli kaupankäynnin hiipumisesta ei ole turha, sillä viime vuoden syyskuussa Länsirannalla alkanut väkivaltaisuuksien aalto on pelotellut turistit pois. Tilanne tarkoittaa katastrofia kaikille basaarin kauppiaille ja usea heistä onkin joutunut laittamaan lapun luukulle. Myös Lailan kauppa kärsii päivä päivältä enemmän.

Laila pitää urheasti kauppaansa auki, vaikka turistit Hebronin vanhasta kaupungissa ovat kaikonneet.

Laila pitää urheasti kauppaansa auki, vaikka turistit Hebronin vanhasta kaupungissa ovat kaikonneet.

”Pidän liikkeen auki joka päivä, vaikka tilanne on todella paha. Paljon pahempi kuin edelliskuukausina”, Laila toteaa apeana.

Hebron on kärsinyt erityisesti kiristyneestä konfliktista israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Kaupungissa on tehty lukuisia väkivallantekoja, joista osa tapahtunut aivan basaarin kulmilla.

Tämän lisäksi basaaria piinaa tulviva likavesi israelilaisten siirtokuntalaisten suljettua viemäriverkoston. Pahimmillaan viemäreistä nousee kaduille metrin paksuinen kerros mutaa ja vettä.

Laila on menettänyt tulvissa enimmillään yli puolet myytävästä tavarasta.

Basaarin lähellä asuvat aggressiiviset siirtokuntalaiset häiriköivät jatkuvasti palestiinalaiskauppiaita myös heittelemällä roskia, munia tai likavettä taloistaan kauppojen päälle. Siirtokuntalaisten kiusanteko väsyttää muutenkin heikosti pärjääviä yrittäjiä.

”Jokainen päivä on edellistä pahempi, mutta yritämme pysyä kärsivällisinä, jotta voisimme nähdä tulevaisuuden valoisampana”, Laila sanoo.

Naisenergiaa miesvaltaisessa kulttuurissa

Naisyrittäjyys on Palestiinassa varsin harvinaista ja Laila poikkeus maskuliinisessa ympäristössä.

”Olen vahva nainen, eikä minua haittaa toimia miesten keskuudessa”, tomera kauppias toteaa.

Kun väkivaltaisuudet ovat hiljentäneet basaarin kaupanteon, asiakaspalvelun sijaan tapetaan aikaa.

Kun väkivaltaisuudet ovat hiljentäneet basaarin kaupanteon, asiakaspalvelun sijaan tapetaan aikaa.

Hänen liikkeessään myydään palestiinalaisnaisten tekemiä käsitöitä. Naiset kuuluvat Women in Hebron -organisaatioon, joka perustettiin vuonna 2005 tukemaan alueen naisten toimeentuloa.

Kymmenessä vuodessa Women in Hebron on kasvanut pienestä yhden pöydän valikoimasta kahden liikepaikan kokoiseksi. Tuotteiden myynnin myötä tuotantopaikka Idnassa on pystytty avaamaan pieni yhteisökeskus, jonne naiset voivat kokoontua tekemään töitä yhdessä tai kouluttautumaan.

Toimelias Laila pitää kodissaan myös majataloa. Ennen asiakkaita tuli suht tasaiseen tahtiin, mutta nyt enää harva eksyy Hebroniin.

”Haluaisin, että ihmiset tulisivat tänne ja näkisivät, miltä palestiinalaisista tuntuu elää miehityksen alla. Toivon myös, etteivät he pelkäisi tulla vierailemaan liikkeessämme, sillä se antaa toivoa jatkaa toimintaamme.”

Laila kertoo millaista elämä jatkuvan pelon ja nöyryytyksen keskellä on. Hänen katseessaan on loputonta surua, kun hän päivittää tuoreimmat uutiset, jotka ovat olleet jo kuukausien ajan erittäin huonoja.

Mutta hän ei suostu pelkäämään.

”Vastustamme miehitystä hiljaisella vastarinnalla loppuun asti. Emme lähde täältä, se olisi tappio.”

NP_Suunnitelma_980x120