Kyrkans Utlandshjälp
Vi jobbar för människovärdet

Följ oss:

Gemensamt Ansvar stöder spargrupper

Intäkterna från insamlingen Gemensamt Ansvar 2012 används för att bekämpa överskuldsättning i Finland och till smålånsverksamhet i Uganda. Insamlingen startade 5.2.2012.

Konsumtionslån med skyhöga räntor är för många i Finland just nu den enda möjligheten att finansiera en omedelbar och nödvändig anskaffning. Enligt Statistikcentralen tog finländarna 1 038 210 snabblån i januari-september 2011. Lånens värde var sammanlagt 231,8 miljoner euro. Smålåntagarna betalade sammanlagt över 58 miljoner euro i olika utgifter för sina lån.

Över 1,8 miljoner människor i Uganda har varit tvungna att fly undan inbördeskriget och undan den grymma terror som den ökända rebellrörelsen Lord’s Resistance Army (LRA) i närmare tjugo år har utsatt evakueringslägren för. Många har förlorat den nödvändiga kunskapen och förmågan att självständigt skaffa sig en inkomst.

– Vi måste stöda varandra i stället för att moralisera. Det viktiga är inte hur eller varför någon människa har skuldsatt sig utan hur hon kan komma på fötter igen, säger biskopen i Åbo ärkestift Kaarle Kalliala som är förman för insamlingen Gemensamt Ansvar 2012.

– Fattigdom känns skamligt. Det att du varje morgon vaknar med en känsla av ångest över hur du nu ska klara det här, beskriver Reija Leino som gått igenom skuldsanering. Reija har i åratal kämpat med en inkomst som legat alldeles på gränsen och berättar om sina erfarenheter i en tv-dokumentär som Gemensamt Ansvar producerat för Yle.

Smålån till finländare och stöd till spargrupper i Uganda

Med insamlingsmedlen startar Garanti-Stiftelsen ett smålånsprojekt i Finland inom ramen för vilket man beviljar smålån med låga räntor till människor i ekonomiska svårigheter. Med hjälp av smålånen kan de återfå kontrollen över sitt liv och sin ekonomi.

I Uganda stöder Gemensamt Ansvar spar- och lånegrupper i byarna. De ger sina medlemmar elementära kunskaper i hur man håller kontroll på sin ekonomi och skaffar sig en självständig inkomst. Biståndet kanaliseras via Kyrkans Utlandshjälp.

Man kan också ge sitt bidrag till Gemensamt Ansvar via telefon 0600 1 7010 (10,18 euro/samtal + lokalsamtalsavgift) eller 0600 1 7020 (20,12 euro/samtal + lokalsamtalsavgift) och via textmeddelande sänder man meddelandet pienestäkiinni5 (5 euro) eller pienestäkiinni10 (10 euro) till nummern 16155. Det går också att donera via nätet på adressen gemensamtansvar.fi och via Ottoautomaterna i februari.

Gemensamt Ansvar är en folkrörelse för kärlek till medmänniskan och den största medborgarinsamlingen i Finland som ordnas varje år. Insamlingen hjälper nödställda i Finland och utvecklingsländerna oberoende av härkomst, religion eller politisk övertygelse. Beskyddare för insamlingen är republikens president.

Kyrkans Utlandshjälp: Gemensamt Ansvar stöder spargrupper i Uganda
Gemensamt Ansvar

Tillbaka

Arkiv

År

Uutiset RSS-sy�tteen�