Kyrkans Utlandshjälp
Vi jobbar för människovärdet

Följ oss:

Changemaker: Kriget i Kongo - konsumtionselektronikens baksida

Med sin färska kampanj ”Det egentliga priset på din mobiltelefon” vill Changemaker, Kyrkans Utlandshjälps nätverk för unga och unga vuxna, fästa uppmärksamhet vid den pågående väpnade konflikten i den Demokratiska republiken Kongo. Framför allt civilbefolkningen lider av det våldsamma läget.

Enligt Changemaker upprätthålls konflikten dels på grund av efterfrågan på kongolesiska mineraler, som används i elektronikvaror. Nätverket kräver att de ledande elektronikbolagen spårar sina råvaror och använder sin påverkningsmakt för fred i Kongo.

Världens elektronikindustri hämtar en betydande andel av sina råämnen från konfliktområdena i Kongo. De stridande parterna finansierar sin verksamhet med mineralhandel. FN:s  fredsoperation om 17 000 personer har inte kunnat kontrollera våldsamheterna.

För att främja freden föreslår Changemaker ett utomstående övervakningssystem av underleverantörerna som levererar mineraler. På så sätt säkerställer man att avkastningen från mineralhandeln går till lokalbefolkningen och inte till gerillagrupperna.
 
Changemaker åskådliggjorde händelserna i Kongo under en demonstration i Helsingfors centrum på lördag 4.4. Allmänheten fick skriva under en uppmaning till elektronikbolagen, och följa hur gerillasoldaterna skaffade sig intäkter från mineralgruvorna i Kongo för sin krigsföring.

Under åren kommer Changemaker att ordna flera kampanjevenemang runtom i Finland. Pro Rejäl handel rf och Finländska fackförbundens solidaritetscentrum SASK ry deltar också i kampanjen. Konsumenter kan skriva under uppmaningen till elektronikbolagen på adressen changemaker.fi/todellinenhinta.
 

Mer information om kampanjen:

Kampanjansvarig Tiina Keinänen
tel. 040 742 1051
tiina.j.keinanen@helsinki.fi

Informationsansvarig Marjo Tuovinen
tel. 044 513 0589
marjo.tuovinen@helsinki.fi

Mer information och bilder från lördagens demonstration:
www.changemaker.fi/todellinenhinta

Tillbaka

Arkiv

År

Uutiset RSS-sy�tteen�