Saippuasta tuli hittituote ebolasta toipuvassa Liberiassa

Ebolan ehkäisemiseksi Liberiassa on ohjeistettu ihmisiä pesemään jatkuvasti käsiään. Ohjeistuksen myötä on syntynyt uusi menestystuote: saippua. Sitä opetellaan valmistamaan myös Naisten Pankin tukemissa äitien kerhoissa.

Liberian pääkaupungin Monrovian laitamilla, Bensonvillessä, on paikalla yli kaksikymmentä hymyilevää naista. Osalla naisista on suojalasit ja hengityssuojain kasvoillaan. Nyt ei kuitenkaan ole kyse ebolalta suojautumisesta, vaan saippualiuoksen sekoittamisesta. Saippuaa on parhaillaan valmistamassa viisi äitien kerhon jäsentä.

Bensonvillen äitien kerhossa Liberiassa opetellaan saippuanvalmistusta. Seinään teipattuja suojautumisohjeita noudatetaan enemmän tai vähemmän kirjaimellisesti.

Bensonvillen äitien kerhossa Liberiassa opetellaan saippuanvalmistusta. Seinään teipattuja suojautumisohjeita noudatetaan enemmän tai vähemmän kirjaimellisesti.

Viime vuoden elokuussa, kun ebolan leviäminen Länsi-Afrikassa kiihtyi, joutuivat Naisten Pankin tukemat äitien kerhotkin sulkemaan ovensa. Elokuussa uusia tartuntoja rekisteröitiin maassa satoja viikossa. Liberian hallitus määräsi kokoontumiskiellon tartuntojen välttämiseksi. Vielä ei tunnettu riittävästi viruksen leviämistapoja.

Bensonvillen alueella Montserradon maakunnassa äidit perheenjäsenineen onnistuivat välttämään ebolan. Kirkon Ulkomaanapu teki syksyn aikana alueella valistustyötä ja jakoi ihmisille hygieniatarvikkeita.

Tämän vuoden tammikuusta lähtien äidit ovat vähitellen alkaneet palata kerhoihinsa. Helmikuussa 2015 uusia ebolatartuntoja todettiin Liberiassa alle kymmenen.

Äitien kerhojen saippua houkuttelee asiakkaita

Saippua on ebolan ehkäisyssä neuvotun käsien pesun myötä tullut menestystuotteeksi. Lisäksi vain Bensonvillen äitien kerhon saippuassa on hajustetta, joka vielä lisää sen arvoa. Perinteiset pyöreät hajusteettomat saippuat eivät houkuttele asiakkaita. Äidit myyvät myös käsien pesuun desinfiointiainetta, jauhesaippuaa ja hiusten hoitoon vaseliinia. Ja kauppa käy.

Kerhossa naiset oppivat kampaamotaitoja, leivontaa, säilömistä, pesuaineiden valmistusta, pukuompelua ja muita käsitöitä. Ryhmässä opetellaan myös säästämistä, ja yhteisistä säästöistä myönnetään kerholaisille pieniä lainoja. Heikossa asemassa oleville naisille opetetaan taitoja, joiden avulla he voivat pyörittää omaa pienyritystä.

Kebbeh Habah valmistui vuosi sitten ompelijaksi, ja nyt hänellä on oma ompelimo. Asiakkaita käy. Habah kertoo ylpeänä, että sen ansiosta hänellä ja lapsilla on nyt oma, yhden huoneen koti.

”Nyt voimme nukkua sisällä.”

Kebbeh Habah on opiskellut äitien kerhossa ompelijaksi ja perustanut oman ompelimon.

Kebbeh Habah on opiskellut äitien kerhossa ompelijaksi ja perustanut oman ompelimon.

Munkkibisneksellä lapset kouluun

Annie Morris oli yksi ensimmäisistä Bensonvillen äitien kerhon opiskelijoista. Hän valmistui kaksi ja puoli vuotta sitten cateringpuolelta, ja sai 90 euron lainan Bensonvillen äitien kerholta. Lainan avulla hän alkoi paistaa munkkeja. Ennen ebolaa hän paistoi joka aamu tuhat munkkia ja myi ne kymmenellä Liberian dollarilla eli noin kymmenellä sentillä kappale. Munkkibisneksen ansiosta kaikki kuusi lasta käyvät nyt koulua. Ja aviomies on ylpeä menestyvästä vaimosta.

Ebola on vähän heikentänyt kaupankäyntiä, nyt munkkeja saa kaupaksi vain 900 kappaletta päivässä. Mutta Morrisilla on vielä tavoitteita. Hän haluaisi oman talon ja säästää nyt siihen. Hän on myös aloittanut saippuan tekemisen opinnot, tavoitteena hankkia sillä lisätienestiä.

”Äitien kerhon ansiosta olen oppinut säästämään, ja siksi oman talon haave tuntuu realistiselta”, kertoo Morris. ”Olen ylpeä siitä, että olen löytänyt tekemistä.”

Annie Morris valmistui kaksi ja puoli vuotta sitten Bensonvillen äitien kerhon cateringpuolelta ja alkoi myydä paistamiaan munkkeja. Nyt hän opettelee myös valmistamaan saippuaa.

Annie Morris valmistui kaksi ja puoli vuotta sitten Bensonvillen äitien kerhon cateringpuolelta ja alkoi myydä paistamiaan munkkeja. Nyt hän opettelee myös valmistamaan saippuaa.

Liberian eri maakunnissa toimii äitien kerhoja (Mother’s Club), jotka ovat osa Nuorten naisten voimaatumisohjelmaa sodanjälkeisessä Liberiassa. Ohjelmaa pyörittää Forum for African Women Educationalists (FAWE). Bensonvillen äitien kerho toimii Naisten Pankin tuella.

Teksti ja kuvat: Leena Lindqvist